bob

Beeldmerk-wit

Over mijn sport

Met de tijd zijn er verschillende disciplines ontstaan. Ikzelf focus mij op de slalom. Dat is geen olympische discipline, waar we Dorian van Rijsselberghe allemaal van kennen. Dit betekent dat beoefenaars van de slalom niet voor steun van NOC*NSF in aanmerking komen. Het doel van de slalom is om zo snel mogelijk een baan uit te varen waarmee met de wind (downwind) mee wordt gevaren. Daarnaast moet er vier keer een boei worden gerond met een
gijp. Afhankelijk van de waterstaat (vlak water of golven) kunnen er tijdens de race superhoge snelheden worden behaald, tot wel 65-70 km/h. Een slalomrace bestaat grofweg uit vier elementen: de start, rechte lijn-snelheid, de gijp (draai om een boei) en de finish. Gedurende de hele race wordt er gestreden om de eerste plek.

De start

Met vlaggen wordt aan de windsurfers de starttijd doorgegeven. Deze is nauwkeurig tot op de milliseconde. Met het starthorloge slaan alle windsurfers de tijd op. Na exact vier minuten ‘opent’ de startlijn en mogen de deelnemers aan de race beginnen. Ben je (een fractie van een seconde) te vroeg weg? Dan ben je gediskwalificeerd. Ben je te laat? Zie dan je concurrenten nog maar eens in te halen. Een ijzersterke focus en perfecte timing is dus vereist. Tijdens en vlak voor de start gebeurt er van alles om de beste lijn te verkrijgen en zo je tegenstanders het nakijken te geven.

Rechte lijn snelheid

Na de start begint de race. Op het rechte stuk – ook wel reach genoemd – is zo hard mogelijk varen het doel. Dit is een kwestie van techniek, kracht/lichaamsgewicht en het materiaal goed afstellen. Op het rechte stuk in de race worden hoge snelheden behaald, vaak wel tot 65-70 km/h. Racers proberen van alles op deze zogeheten reaches. Bijvoorbeeld om vlak naast iemand te gaan varen en je concurrent zo de wind uit de zeilen te nemen. Het is een boeiende combinatie van techniek en tactiek. En omdat alle racers op de limiet varen, komen stevige crashes nogal eens voor.

De gijp

Over boeiend gesproken: na een vliegende start en het rechte stuk is het tijd voor de gijp! De gijp is een bocht/draai om de boei waarbij het de bedoeling is om hier met zo veel mogelijk snelheid uit te komen. Menig recreatief windsurfer houdt slapeloze nachten over aan dit onderdeel. Het vergt veel oefening en toewijding om dit onderdeel onder de knie te krijgen. Ik geef je hier graag wat tips voor!

In de slalomrace is dit echter één van de spectaculairste elementen van de race. Oók hier vinden de grootste battles plaats, waarbij er vaak wordt gevochten voor de binnenbocht. Als eerste de gijp in gaan betekent zeker niet dat je als eerste de gijp uitkomt. En ook op het hoogste niveau komt het nog vaak voor: een flinke plons en natte haren.

Nice to e-meet you!

Finish

Na in totaal 1 start, 5 rechte stukken en 4 gijpen is de race klaar. Degene die het eerst finisht wint

Finish

Na in totaal één start, vijf rechte stukken en vier gijpen is de race klaar. Degene die het eerst finisht wint – dat zal je vast niet verbazen.

Foilen

Heb je gezien dat de windsurfboards niet altijd in of op het water liggen? Dit heeft te maken met een nieuwe ontwikkeling in het windsurfen: hydrofoilen. Door de werking van vleugels onder water wordt er lift gegenereerd die ervoor zorgt dat het board opstijgt én blijft vliegen. Dit zorgt voor minder weerstand. De foil zorgt voor nieuwe dimensies en nieuwe lijnen die in de race kunnen worden genomen. Foilen is hot en spectaculair!

nl_NLDutch